Katalizator je zelena oaza vašeg automobila

Iako možda niste profesionalni mehaničar ili zaljubljenik u aute, morate znati ponešto o autodijelovima i ponešto o kupovini istih. Postoje razni proizvodi za koje mnogi nikad nisu čuli, a jedan od njih je katalizator. S obzirom da se ne mijenja često i ljudi ga nazivaju svakakvim imenima, katalizator je pojam koji nije poznat regularnom kupcu.

Što je katalizator?

Katalizator je dio ispušnog sustava koji poboljšava taj cijeli sistem tako što nas štiti. Tijekom korištenja auta, okoliš se zagađuje. Ispuštaju se razni plinovi i spojevi koje ne biste voljeli imati oko sebe u velikoj količini: ugljični monoksid, ugljikovodici i dušični oksid.

Katalizator je jedan dio koji ima sondu koja registrira količinu kisika. Ona pomaže autu da procijeni kad je potrebno štetne plinove pretvoriti u one koji nisu štetni. To je jedna od pozitivnih strana katalizatora koji štiti vas, vaše vozilo i okoliš.

Čemu služi katalizator?

Čak i ako niste ekološki osviješteni, morate shvatiti da ispušni sustav bez katalizatora ne funkcionira. On nije potpun i kao takav može utjecati na performanse automobila, količinu goriva potrebnu za vožnju te može čak i uzrokovati trajnu štetu na raznim mehaničkim dijelovima: prvenstveno motoru.

Danas se jako radi na katalizatorima kako bi se automobili napravili što otpornijima i sigurnijima te su zbog toga sami dijelovi nešto skuplji.

Norme zaštite okoliša su propisane te vi morate imati katalizator. Bezopasni plinovi koje on stvara iz opasnih tada se mogu širiti okolišem na bilo koji način, bez vaše odgovornosti.

Zamjena katalizatora

Trebate znati kako je katalizatorova efektivnost danas maksimalna, 85% do 95%, ali očito ne i savršena. Zbog toga treba biti svjestan toga koliko je katalizator efektivan jer se kroz godine korištenja taj postotak još dodatno smanjuje i ipak izlažete auto riziku.

Zbog toga je dobro mijenjati katalizator tu i tamo. Postoje keramički koji su jeftiniji i nešto osjetljiviji na jake udarce, metalni su kvalitetniji i otporniji, ali su zbog toga i skuplji.

Efektivnost im je ista, ali vremenski rok u kojem rade efektivno dosta je drugačiji od modela do modela. Ovisno o tome želite li uštedjeti sada ili dugoročno, odlučite se za keramički odnosno metalni model.

Amortizeri i opruga smanjuju sljedeće pojave kod vozila: poskakivanje, naginjanje ili njihanje. Čitajte više …